Faustijanski ugovor

“Ne, ne, đavo je sebičnjak. I ne čini lako ništa zabadava. Što je nekome drugom od koristi.”   
Johann Wolfgang von Goethe / Faust

            Faust je otvorio tijelo koje je ležalo na njegovom stolu, tražeći između organa tragove duše nekoć živog čovjeka. U nemogućnosti da pronađe nešto više u čovjeku od mesa pada u duboku tugu i razočaranje. Zasićen svojim uspjesima, padovima, neprestanom plimom i osekom života, u najgorem stadiju svoje izgubljenosti odustaje od potrage. U svojem duševnom siromaštvu potpuno odbacuje mogućnost da čovjek živi smisleno prema višim moralnim ciljevima i baca se u infantilne maštarije o karnalnim užicima i zloupotrebi moći nad drugim ljudima. Upravo tada mu se javlja demon Mefistofeles koji mu pruža sve odgovore na njegovo posrnuće. Pruža mu mogućnost ispunjenja svih maštarija, zadovoljenje svake zakinutosti koju mu je namentnula priroda ili društvo. Faust zasljepljen novoostvarenim krnjim smislom u životu zanemaruje onaj svima nama dobro poznati zakon, da sve dolazi sa svojom cijenom, čak i kamatama. Mefistofeles mu više puta daje do znanja da je to pravilo univerzalni zakon svega živućega i neživućega i da njegove usluge dolaze sa ugovorom. U konačnici Mefistofeles pušta Fausta da do kraja uništi preostale trunke svojeg dostojanstva te tada uzima njegovu dušu i vodi je u pakao.

Page_004_(Faust,_1925)
Postoji li realna opasnost da će se u vašem najgorem trenutku ukazati crni fantazam koji će vam ponuditi sve što ste ikad željeli? Ja sam uvjeren da je to potpuno moguće, ali da bih vam objasnio što ili tko je točno Mefistofeles moramo se susresti na pravilnoj razini interpretacije. Problem postmodernog  čovjeka je upravo  disonanca u suštini poimanja mita. On napada fantaziju kao nešto nepostojeće, jer je nemjerljivo metodama prirodnih znanosti. Mefistofeles je simbolični prikaz nećeg nemjerljivog ali apsolutno prisutnog u životu svakog čovjeka. On je iskušenje koje nam dolazi kad smo najslabiji. Njegov ugovor je ono što ćemo potpisati da bi dobili trenutnu ugodu i bijeg od stvarnih problema, cijena je da radimo korak bliže samonuništenju.

Da se ne pogubimo u ovim idejama moramo ih utjeloviti u konkretan slučaj koji možete vidjeti oko sebe. Moj nepresušan a puno puta i jedini izvor materijala za učenje je hrvatsko društvo. Uzeti za primjer ovisnika o heroinu je banalno, on fizički ubrizgava svoj bijeg od svijeta i tu se nema više što za reći.  Puno suptilnija situacija se događa sa  sveprisutnom korupcijom u našem društvu. Mehanizam po kojem netko postaje korumpiran je savršeno prikazan u Goetheovom Faustu.

Corruptio (lat. corruptio – pokvarenost, kvarnost, izopaćenost,razvrat, potkupljivanje, podmićivanje, potkupljenje, podmićenje, kvarenje, truljenje,raspadanje, krivotvorenje)

Većina Hrvata će se naći u situaciji u kojoj će morati birati između agonizirajuće borbe za preživljavanjem ili kriminala.  Pod kriminal podrazumijevam i veze i vezice koje se potežu na dnevnoj bazi da bi se imalo što pokazati razočaranim majkama i očevima kad se dođe kući. Upravo je taj modus ponašanja jednak onome koji se odigrao između Fausta i Mefistofelesa. Imate sa jedne strane osobu kojoj nije išlo u životu, osjeća se impotentno i prevareno. Sa druge strane imate brzo i jednostavno riješenje na vaše trenutne problem, imate ključeve vašeg novog auta, novi set kolega koji su isti kao i vi jer su došli tu gdje jesu isto kao i vi. Ali sve dolazi sa nevidljivim ugovorm, čak i oni koji ga vide poput Fausta previše uživaju u svojoj trenutnoj dobiti da bi marili za dugoročne posljedice. Posljedice su te da ste odustali, prekoračili ste tu granicu za koju ste se trebali truditi, dobili ste je na pladnju. Sa ovim ste postavili sebi, svojoj djeci, svojoj okolini pa i svijetu pravila igre koja im govore da se ne isplati truditi za ništa. Upravo ste učinili tu igru malo lošijom, postali  ste Faust koji odbacuje svoju dušu. Za što? Za par mrvica koje će vam udjeliti neki moćnik.

Birajte teži put, jer on vas gradi. Idite glavom kroz zidove i mislite daleko i široko. Sa sumnjom uzimajte prečice jer Mefisotofeles budno promatra i čeka vaše posrnuće.

Objavio

budnium

Analiza svakodnevnog života i utjecaja dubinskih i neprimjetljivih procesa na njega.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s