Što me naučio čovjek zbog kojeg sam počeo pisati

Naš svijet svake godine postaje sve kompleksniji i teži za shvaćanje, još teži za bilo kakvo djelovanje.  Sa jedne strane imamo ogromne zapadnjačke i azijske korporacije koje se svojim djelovanjem čine kao moderni bogovi, samovoljni u svojim odlukama i hladni prema bilo kakvim konceptima očuvanja ljudskog dostojanstva. Sa druge strane imamo našu državu i naše susjede sa kojima smo ostali zaleđeni u nekom drugom dobu. Nesrazmjer između poruka koje dobivamo od naših susjeda, šefova, političara i lica sa hollywoodskog platna nisu ista i pogoršavaju već postojeću nacionalnu mentalnu disonancu.

Weak and miserable as I am, I can still stand up to the terrible tragedy of life and prevail!                                –Jordan B. Peterson / Strengthen the Individual

                                                                                                        
Svijet je postao prekrupan za pojedinca, pojedinac nevažan za svijet, samim time smo dobili i prekrupan svijet u kojemu je nevažnost postala fetišizam. Potpuna spoznaja je postala nemogućnost, sve je postalo preveliko da bi bilo shvatljivo. Iza kulisa se odvijaju procesi koji povlače naše živote u različitim smjerovima, mi toga nismo i ne možemo biti svjesni. Ovo je jedna od primarnih  uzroka anksioznosti postmodernog čovjeka, on jednostavno osjeća da nije pod kontrolom nad svojim životom. Nadalje, on se ne može poistovjetiti sa korporativnim monolitima, može biti jedino apsorbiran u njihovu hierarhiju, nestajući tako kao jedinka sa svojim vrijednostima. Postmoderna politika je jednaka kao i korporativnost, skinute su sve brane i doveli smo se pred vrata doba ”post-truth” negacije slobode govora i relativizacije koncepta istine. Istina više ne postoji, postoje samo mišljenja, to je ideološka manifestacija pomaka prema grupnom mentalitetu. Mi na Balkanu smo itekao upoznati sa destruktivnosti grupnog mentaliteta. Amerikanci su nam čak skrojili jednu prigodnu definiciju koju sad već učestalo koriste.

Balkanization, is a geopolitical term used to describe the process of fragmentation or division of a region or state into smaller regions or states that are often hostile or uncooperative with one another.

Nije mi ni na kraju pameti lamentirati za jugoslavenskim idealima zajedništva, ne planiram biti tako arogantan da si dopustim donošenje odluka koja država treba postojati, koja ne, postojanje kojeg naroda ima smisla, kojeg ne. Čini mi se da gotovo svaki razgovor koji završi na političkim temama u sebi sadrži veliku dozu arogancije i neznanja. Mislite da ste dovoljno pametni i sposobni da mijenjate svijet? Možda i jeste, ali prvo pogledajte oko sebe. Je li vaša soba spremljena? Jeste li pojeli doručak ujutro? Možete li se brinuti za sebe kad se već možete brinuti za geopolitičke probleme? Je li vaš život  sređen u skladu sa vašim grandioznim idejama kako nešto treba biti? U našem hrvatksom društvu su svi politički stručnjaci, svi su doktori ekonomije, svi su meštri svog zanata kojeg nemaju. Ovaj članaka ima samo jedan cilj, to je prenošenje kratke i jasne poruke jednog od najutjecajnijih intelektualaca današnjice. Ta poruka je usmjerena na pojedinca, ona nije politička već egzistencijalna. Svi problemi su u suštini vezani uz smisao i osobno traganje za istim.

“If you can’t even clean up your room, who the hell are you to give advice to the world?” – Jordan Peterson

Jordan B. Peterson je kanadski klinički psiholog i autor knjiga ”Maps of Meaning:  The Architecture of Belief’‘ i ”12 Rules for Life: an Antidote to Chaos”. Istaknuo se u svojem ustajanju protiv kanadskog zakona C16 koji je učinio oslovljavanje osoba sa krivom zamjenicom kaznenim djelom. Zakon je ratificiran i to je Peterson nazivao početkom kraja zapadne demokracije. Sa ratifikacijom je kazneno djelo postalo oslovljanje osobe sa ona ili on ako se ta osoba tako ne izjašnjava. Ovo se ne odnosi samo na odnose u javnom životu, najveći dio tužbi dolazi iz interpersonalnih interakcija. U Kanadi sad imate preko trideset zamjenica koje morate koristiti ako vas na to kaznenim zakonom prisili vaše djete, majka, otac, susjed.

Pronoun-cards-2016-02-768x439

Bit ovog teksta nisu zamjenice ni Petersonova borba protiv ograničavanja slobode izražaja. Ogroman opus ovog čovjeka se ne može rezimirati u kratkom blogu, za to trebate pročitati ”Maps of Meaning”. Čitati Jordana nije nimalo lak zadatak, vjerujte mi slomio sam se na prvih pedeset stranica. Slušati Jordana je potpuno druga stvar, čovjek ima nevjerojatan dar destiliranja kompleksnih ideja u jednostavne praktične i primjenjive zalogaje.

Pod ”Clean up your room” podrazumijeva se puno šira ideja od pukog savijeta kako dobro čistiti. Suštinska ideja se odnosi na pojedinca i njegovu odgovornost prema sebi i okolini. Dio citata ”who the hell are you to give advice to the world” je bio poručeno politički  nabijenim studentima koji su deranjem i razbijanjem prekidali njegova predavanja. Mladi u zapadnom svijetu nisu iskusili komunizam, na prosvjedina nose zastave sa srpom i čekićem. Druge frakcije nose svastike, sve ovo u dubioznom sukobu ideja koje ne razumiju. U Hrvatskoj je isto tako, najlakše je zalijepit U ili petokraku na čelo. To je najbrže riješenje kako se sakriti iza grupe, nestati u moru jednako obojanih glava. Zašto se skrivati? Odakle dolazi potreba za balkanizacijom, ustaštvom, komunizmom?

download

Dolazi iz negacije osobne odgovornosti  rekao bi Peterson. Prvo trebate naučiti živjeti kako treba a onda govoriti drugima kako da žive. Kada pomislite da su vam Židovi krivi jer nemate novca, pomislite rađe što ste napravili u svom životu da vas je sav novac zaobišao. Kada počnete uvjeravati druge kako nisu dovoljno dobri katolici pitajte se jeste li vi oličenje čistoće. Ja vas uvjeravam da nitko od nas nije dovoljno dobar, mislim da je ovaj svijet u kojem živimo dovoljan argument za to. Prije nego što danas odete popiti kavu i na toj kavi okrivite državu za sve svoje boljke, razmislite, pitajte se što je točno ta država? Ta država je goblen krojen od tisuća pojedinaca. Svaki pojedinac svojim djelovanjem poboljšava ili pogoršava državu. Najveća je pogreška smatrati da promjena dolazi odozgora.”Samo da maknu te naše ratne profitere sa vrha”, onda bi sve bilo bolje. Ne, to je greška u analizi! Da sve bude bolje prvo mi moramo biti bolji, počnite od spremanja svoje sobe, to je prvi korak gradnje stabilnosti.

AP_Ukraine_politicians_fight_Ml_22x15_1600-1160x789

Svi najglasniji politikanti su najiskrivljenije ličnosti. Samoprozvani konzervativci desničari duboko zabrazdjeli u ustaštvo šmrću kokain sa grudi prostituke, LGBT udruge mrze društvo u kojem žive i žele ga zamjeniti utopijom u kojoj su svi izbačeni osim njih. Ovi ljudi će vam dati brzo riješenje, odogovore na sve vaše podbačaje. Najlakše je idološki obojati skupinu i projekcirati svoje promašaje na njih. Veliki konzervativci koji žele odati dojam staloženosti, obiteljskih vrijednosti i religioznosti su upravo ti koji ništa od toga nemaju. Rojevi ljevičara koji paradiraju sa parolama jednakosti su upravo ti koji vjeruju da ne postoji dogovor već samo darvinizam najgore afričke savane.

“Zlo je sila koja smatra da je njezino znanje potpuno”

– Jordan B. Peterson/Tragedy vs Evil, 2008.

Počeo sam pisati jer sam shvatio da nitko nije kriv za moje propuste. Potrošio sam dane i dane svojeg života kriveći sve oko sebe da bi se probudio jednog dana i shvatio da lažem sam sebe. Davao sam si opravdanja, podilazio svojim najvećim demonima nihilizma i apatije. Do sada sam puno pisao o korupciji ali to nije bio moj alibij za upiranje prsta prema drugima. To je bilo moje opravdanje da od sebe napravim hodajuću utvrdu riječi, neprobojnu u svom svojem sjaju.

Zahvaljujući Petersonu shvatio sam uzaludnost samozavaravanja političkim ideologijama. Moji sati su tada postali kraći, vrijeme da napravim nešto od sebe nije više bilo u budućnosti nego sad. Najbolje što možete napraviti za sebe je da preuzmete odgovornost za svoje propuste i patite, jer to je protuotrov i prvi korak u smjeru da spremite svoju sobu i drugima pomognete da spreme svoju. 

Objavio

budnium

Analiza svakodnevnog života i utjecaja dubinskih i neprimjetljivih procesa na njega.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s