Opišite se jednom riječju: ŽRTVA

“Life is pain, highness. Anyone who says differently is selling something.” 
― William Goldman /Four Screenplays with Essays

Dužnost je svakog čovjeka da pronađe vlastiti doticaj sa svijetom oko sebe. Taj svijet je kompleksan, odvija se na različitim razinama u isto vrijeme. Neki su rođeni i odgojeni da postanu političari, neki će postati odlični roditelji, neki su tu da budu najbolji računovođe u uredu svoje firme. Ja sam se povezao sa svijetom kroz naočale egzistencijalizma. Život svakog čovjeka za mene predstavlja problem na kojem konstantno treba raditi. Taj život postane problematičan čim izađete iz svoje majke, onog trenutka kada kroz svoje još nerazvijene oči ugledate svjetla sale za rađanje i čim na vašoj koži osjetite lateks doktorovih rukavica. Iz prvog plača bebe daje se isčitati emocija straha zbog dolaska u neki novi svijet. Taj strah i šok ne nestaje do vaše smrti, on predstavlja sukob sviju sila, vas kao jedinke i vanjskog svijeta koji će vas neizbježno promjeniti.

main-qimg-6521fb21676019b6b2f2c799b6cf4c83-c

Sve što se ikada rodilo i hodalo ovom zemljom je iskusilo bol, gubitak voljenih, siromaštvo duševne ili novčane vrste. Moja poanta je da smo svi fundamentalno žrtve tog mističnog trganja dvaju polova, JA protiv SVIJETA. Životinje imaju privilegiju da ne pamte sve  svoje propuste, da ih u sred noći ne budi grižnja savijesti.  Taj teret nosi čovjek, on nas je stvorio u ovo uzvišeno biće koje pati i zna da pati. Iz tog razloga ovaj ogoljeni majmun zvan čovjek vjeruje u postojanje višeg smisla koji će posložiti tiranični svijet oko njega u izdržljivi red.

“Better to be an animal than a man, an insect than an animal, a plant than an insect, and so on. Salvation? Whatever diminishes the kingdom of consciousness and compromises its supremacy.” 
― Emil M. Cioran, The Trouble with Being Born

Svi patimo, od najvećeg bogataša do najvećeg siromaha, no to je upravo najteža stvar za priznati. Kada patimo ta patnja je naša osobna, sve u životu možemo djeliti osim svoje patnje. Možemo je nanesti drugima ali nikad je ne možemo skinuti sa svojih leđa i staviti na tuđa. Svatko dobiva svoju porciju tereta, što biološkog, što društvenog.

Jeste li ikad napravili nešto što je bilo toliko loše da ste se niste mogli sukobiti sa svojim propustom? Ja jesam, vjerujem da smo svi!  Nameće se pitanje koliko nas je toliko brutalno iskreno prema sebi da si to prizna. Koliko od nas je spremno reći da smo u nekom trenutnu svog života svojom krivnjom napravili svoj život puno gorim.  Po vlasitom iskustvu mogu reći da je vrlo malo takvih ljudi. Kako uspijemo sami sebe lagati? Postepeno i nježno, kroz priznanje da smo žrtve svijeta oko sebe.

Poprimanje uloge žrtve je nešto što nikome nije strano, svi se mi osjećamo oštećeno od svijeta oko sebe. Što smo stariji to smo oštećeniji i to je priroda postojanja koju treba prigliti i ponosno nastaviti dalje.

“If pain must come, may it come quickly. Because I have a life to live, and I need to live it in the best way possible. If he has to make a choice, may he make it now. Then I will either wait for him or forget him.”
― Paulo Coelho, By the River Piedra I Sat Down and Wept

Sve vijesti koje su  nedavno izbombardirale zid mog facebooka potaknule su me da se sukobim sa širim političkim problemom kroz sferu filozofije i osnovne ljudske psihologije. Hrvatskim društvom i politikom kruže viktimizacijski narativi, ovom trendu nema kraja. Svakodnevni čovjek je zbunjen političkim porukama u kojima se servira nečija patnja, nitko imalo normalan ne želi da bilo tko pati . Razni ideolozi, stručnjaci u poznavanju ljudske slabosti na račun tuđe patnje provlače svoje agende. Objasniti ću vam jednostavni mehanizam kako vas ideolozi mogu postaviti u šah-mat poziciju u kojoj možete samo pognuti glavu ili ispasti monstrum.

Anti-Semtic-cartoon

Nacistički propagandni poster – Židov predstavljen kao pauk koji vreba nevinu arijevsku djevojku (Tipičan primjer nacističke viktimizacije)

Vrijeme je da se pozabavimo konkretnijim primjerima iskorištavanja slabosti određene ugrožene skupine da bi se progurala vlastita politička agenda. Prvo ćemo istražiti  primjer djelovanja cjelog spektra nove lijeve feminističke grane koja u hrvatskoj djeluje kroz LGBT zajednice. Potom ćemo uočiti iste obrasce djelovanja kroz umjetničke i političke kanale hrvatske desnice.

Za vrijeme kanadskog sukoba oko C16 zakona kojega je u administraciju progurala mala frakcija lijevo orijentiranih fakultetskih profesora, na vidjelo su izišli mehanizmi kojima se koristi moderna lijeva politika. Već sam u prijašnjim tekstovima objasnio da je taj zakon učinio kažnjivim nepoštovanje tuđe mogućnosti da po volji mijenja vlastite zamjenice. Tako je postalo ilegalno inzistirati na oslovljavanjem žene sa ona, ako to ona ne želi. Zakon je u jezik uveo 30 različitih zamjenica koje se moraju naučiti i poštovati. U suštini je ta grupacija željela moć, način na koji je tu moć ostvarila je bio nov za kanadske političke krugove. Kao simbol vlastite borbe protiv ”opresivnog” kanadskog sustava uzeli su transrodnu zajednicu. Svaki pokušaj da ih se zaustavi završio je neuspjehom. Zašto je ta mala grupacija bez moći uspjela progurati takav važni zakon? Odgovor je: kroz viktimizacijski narativ !

“With ignorance comes fear- from fear comes bigotry. Education is the key to acceptance.”
― Kathleen Patel,

Kad god napadnete takvu grupaciju zbog neslaganja sa njihovim metodama političkog djelovanja udarite u zid. Što je taj zid koji se čini neprobojnim, kako on otvara vrata svih institucija za političku intervenciju.  Upravo zbog njihovog fronta koji je sagrađen od neslužbenog preuzimanja odgovornosti za grupacije kao što su transrodne osobe nad kojima je vršeno nasilje. Želite li vi napadati nekoga tko predstavlja slabu i izloženu manjinu? Čisto sumnjam! To se na prvi pogled ne čini humano. Čini se kao odstupanje od temeljnih srednjoeuropskih vrijednosti koje mi u Hrvatskoj očajno trebamo. Što ako ta grupacija ima skrivene političke namjere? Biste li i dalje napali nekoga tko zasputa slabe i nezaštićene? Iz nekog razloga i dalje sumnjam!

U slušaju C16 zakona je konačno dokazano da transrodna zajednica Kanade nikad nije postojala, radilo ne o malom broju pojedinaca koji nisu željeli političku pomoć. Željeli su anonimnost a to im je političkim prevratima oduzela kanadska ljevica. Narativ nasilja nad transrodnim osobama tada je postao samoostvarujuće proročanstvo.

Social Justice Warrior – A person who uses the fight for civil rights as an excuse to be rude, condescending, and sometimes violent for the purpose of relieving their frustrations or validating their sense of unwarranted moral superiority. The behaviors of Social justice warriors usually have a negative impact on the civil rights movement, turning away potential allies and fueling the resurgence of bigoted groups that scoop up people who have been burned or turned off by social justice warriors.

 

U Hrvatskoj se već od 90′ počela stvarati slična politička atmosfera. Iz desnog političkog spektra tako dobivamo poruke da je Hrvatska pod konstantnim napadima nevidljivih neprijatelja koji djeluju iz sjene. Neki od tih neprijatelja su: Masoni, Iluminati, Jugokomunisti i Cionisti. Hrvatsku se pri tome nastoji prikazati kao čistu i izdanu od svih, pa čak i samih Hrvata. Takav narativ je učestala stvarnost u gotovo svim državama Balkana, koristi se kao argument privlačenja političkih sljedbenika. Objedinjavajući faktor političkog djelovanja je poziv potlačenih da ustanu protiv svojeg tlačitelja. Viktimizacija je  opravdanje za djelovanje. ”Vođa nam je rekao da će nas ona grupa pobiti ako mi njih ne pobijemo prve!” Ono što sljedbenik ne zna je da vođa puno puta iskoristi njegov strah da dođe do vlastite koristi. Mislim da smo dovoljno dobro upoznati sa konceptom ratnog profiterstva da nam ovaj mehanizam nebi bio jasan.

Hej, ratniče, te Hrvatske nema
čim propupa snašle je nevolje
podigle se na nju sile tame
udarile na krunu i prijestolje

Thompson / Duh ratnika

Primjer viktimizacije od strane nevidljivih neprijatelja

Lijevi polički spektar  također nije pošteđen takvog političkog načina manipulacije. Pogotovo unutar LGBT zajednica možemo pronaći cijeli niz često spominjanih osjetljivih skupina koje se koriste kao opravdanje za proguravanje vlasite političke moći. Tako su počeci 00′ bile godine proguravanja gay prava. Sada je biti gay izašlo iz mode i prebacili su se na mainstream teme koje bi ima omogućile širu publiku. Mislim da je potpuno jasna važnost pogađanja šire publike, raznorazni aktivisti su poput pop glazbenika doktorirali uočavanje onoga što mase vole. U ovom slučaju politički motivirana grupacija odabere jednu slabiju skupinu unutar društva, iskoristi je kao štit od političkih napada ili kao poluga za provaljivanje u više političke instance. Redovi feministica, boraca za gay i transrodna prava mahom su popunjeni sa visokoeduciranim osobama. Karl Marx nije puno toga pogodio u svojim teorijama ali teorija klasa definitivno stoji. Rijetko kojem intelektualacu je stalo do nižih slojeva društva, većina samo perifernim vidom može uočiti društvene nepravde ostalih. Ipak lijevi intelektualci inzistiraju na tome da se siromašne mora izjednačiti sa bogatima, da marginalizirane skupine moraju biti bliže centru. Ovi izljevi empatije kod mene ne prolaze, pogotovo ne kad su upakirani u koktel ideološki nabijenih političkih akcija.

“Middle class socialists don’t like the poor but hate the rich”

Jordan Peterson on Middle Class Socialists

pussyclaws

Kada odlučujete kome ćete vjerovati ili kako ćete se postaviti prema politici budite veoma oprezni da ne upadnete u zamku vlastith osjećaja. Hladne glave morate sagledavati probleme i pokušati ih riješiti. Ako sažaljevate osobu za koju smatrate da je oštećena od društva morate prvo znati da je sa takvim stavom još više ponižavate. Za vrijeme progona Židova u nacističkoj Njemačkoj mnogi su izljevali svoju mržnu na njih, mnogi su tajili svoju žalost prema njima ali jedno je jasno, nitko nije napravio dovoljno da ih se spasi. Ako se izjašnjavate kao žrtva svi će vas tretirati kao nekoga tko si ne može pomoći. Kao i u svakom postu pozvat ću vas na osobnu odgovornost, na vama je da ponosno nosite  breme koje vam je postavila priroda ili društvo. A za raznorazne samopromotore koji se sakrivaju iz pravih problema nemojte dati ni trenutak svog vremena. Svaki društveni problem kreće od pojedinca i završava na pojedincu.

Ono što svi politikanti i aktivisti  koji dodatno fragmentiraju društvo ne razumiju je da je najveća manjina na svijetu i dalje pojedinac.

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavio

budnium

Analiza svakodnevnog života i utjecaja dubinskih i neprimjetljivih procesa na njega.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s